Meestgestelde vragen

Wat is kees?
kees is een variant op kaas.

Voor wie is kees bedoeld?
kees is bedoeld voor iedereen die gezond en lekker wil eten maar met name voor kaasliefhebbers die op hun cholesterol en bloeddruk letten. Bovendien is kees geschikt voor vegetariërs en consumenten met een lactose-intolerantie.

Waarom de naam kees?
Keesmakers heeft de naam kees bedacht omdat het product zichzelf volgens EU-richtlijnen geen kaas mag noemen. Deze richtlijn bepaalt dat
zuivelproducten producten zijn die uitsluitend uit melk verkregen zijn, met dien verstande dat stoffen die voor de bereiding ervan noodzakelijk zijn, mogen worden toegevoegd, mits deze stoffen niet worden gebruikt voor de volledige of gedeeltelijke vervanging van één van de bestanddelen van melk“.
Uit kees worden tijdens de productie de dierlijke melkvetten uit de melk gehaald en vervangen door plantaardige oliën. Daarom mag het product volgens deze EU-richtlijnen geen kaas meer heten en verdient het de naam kees.

Hoe wordt kees gemaakt?
kees wordt op dezelfde traditionele wijze gemaakt als Goudse 48+ kaas. Op twee momenten wijkt het bereidingsproces af: na het ontromen van de melk en bij het pekelen. Na het ontromen van de melk voegt Keesmakers namelijk plantaardige oliën aan de magere melk toe
met veel onverzadigde vetten. En daarnaast ligt kees minder lang in het pekelbad, waardoor het minder zout bevat. Meer informatie over het bereidingsproces van kees.

Bevat kees koemelk?
Ja, kees wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk.

Is kees geschikt voor mensen met een koemelkallergie?
Nee, kees wordt gemaakt van magere melk en plantaardige oliën. Dit maakt kees dus ongeschikt voor mensen met een koemelkallergie.

Is kees geschikt voor mensen met lactose-intolerantie?
Over het algemeen kunnen mensen met een lactose-intolerantie gewoon kees eten. Dat komt doordat het lactosegehalte tijdens de rijping afneemt. Bij twijfel over allergie voor lactose raden wij overigens iedereen met een lactose-intolerantie aan eerst een diëtist of voedingsdeskundige te raadplegen. kees bevat minder dan 0,01 g lactose per 100 gram.

Is kees vegetarisch?
Ja, kees is vegetarisch omdat het gemaakt wordt met vegetarisch stremsel. Om die reden mag Keesmakers van de Vegetariërsbond het Vegetarisch Keurmerk voeren.

Waarom is kees goed voor mijn cholesterol?
kees bevat is 60% minder verzadigd vet* en minder verzadigd vet eten draagt bij aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte.
*vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd

Waarom is kees gezond?
In kees vervangen we de melkvetten door plantaardige oliën die rijk zijn aan onverzadigd vet. De unieke samenstelling zorgt ervoor dat kees 60% minder verzadigd vet* bevat. Daarom is kees goed voor je cholesterol. Bovendien bevat kees 30% minder zout* en dat is goed voor je bloeddruk.
*vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd

Welke plantaardige oliën worden er gebruikt?
De belangrijkste bestanddelen van de plantaardige oliën die we in kees gebruiken zijn zonnebloemolie en raapzaadolie. Daarnaast bevat het vetmengsel ook palm-, sheanoot- en suikerrietolie.

Is kees te vergelijken met een light kaas?
kees is qua smaak lekkerder dan een light kaas, omdat kees volvet is. En vet geeft kees zijn volle smaak. kees bevat per 100 gram bijna net zoveel vet en calorieën als een gewone 48+ kaas, alleen is de vetsamenstelling veel gezonder, ook in vergelijking met een lightkaas (zie tabel).
tabel vetgehalte kees
*vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd