Wat is kees?

In kees vervangen we de melkvetten door plantaardige oliën die rijk zijn aan onverzadigd vet. De unieke samenstelling zorgt ervoor dat kees 50% minder verzadigd vet* bevat. Daarom is kees goed voor je cholesterol. Bovendien bevat kees 25% minder zout* en dat is goed voor je bloeddruk.
*vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd

Verschillende instanties staan positief ten aanzien van producten die minder verzadigd vet en minder zout bevatten, zoals kees van keesmakers. De Hartstichting en het Voedingscentrum moedigen initiatieven aan die dit bewerkstelligen. Zo nomineerde het Voedingscentrum kees voor de Publieksjaarprijs 2011.
Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk.

50% minder verzadigd vet

kees bevat 50% minder verzadigd vet* dan een 48+ kaas van vergelijkbare leeftijd, omdat we de melkvetten vervangen door plantaardige oliën die rijk zijn aan onverzadigde vetten. Zo draagt kees bij aan het behoud van een verantwoord cholesterolgehalte.
*vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd

tabel vetgehalte kees

Uit de tabel blijkt dat kees in totaal bijna net zoveel vet bevat als traditionele 48+ kaas. Het grote verschil: kees bevat veel meer onverzadigde vetten. Wat kees overigens wél gemeen heeft met 48+ kaas: dezelfde volle smaak.
Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk.

25% minder zout

tabel zoutgehalte kees
Vaak zit er meer zout in ons eten dan we nodig hebben. Dagelijks wordt gemiddeld 4 tot 5 gram meer zout gegeten dan de aanbevolen hoeveelheid van 6 gram zout per dag (1 gram zout komt overeen met 0,4 gram natrium). Een groot deel van onze zoutinname komt uit kaas.
kees bevat 30% minder zout dan een gewone 48+ kaas van vergelijkbare leeftijd. Minder zout eten is gunstig voor je bloeddruk. Ondanks het verminderen van de hoeveelheid zout, behoudt kees trouwens toch voor de volle 100% een pittige smaak.

Het Vinkje

logo groene vinkje

Op kees vind je het groene Vinkje van de stichting Ik Kies Bewust omdat kees binnen de productgroep een gezondere keuze is.

Vegetarisch Productkeurmerk

logo vegetarisch keurmerk
Het Vegetarisch Keurmerk garandeert dat een product geen ingrediënten afkomstig van het gedode dier bevat. Het is bij producten met het keurmerk niet meer nodig om ingewikkelde ingrediëntenoverzichten te lezen: het product is dan gegarandeerd vegetarisch. kees wordt gestremd met vegetarisch stremsel en mag daarom het keurmerk voor vegetarische produkten voeren.

Lactosevrij

keurmerk-lactosevrij
kees is lactosevrij: tijdens de rijping van kees zetten melkzuurbacteriën de lactose uit de melk om in melkzuren. Het restpercentage lactose dat overblijft is bijna te verwaarlozen, op iedere 100 gram bedraagt de hoeveelheid minder dan 0,01 gram. Hierdoor kunnen ook ‘lactose-intoleranten’ beide varianten van kees met een gerust hart eten.