Hoe maken wij kees?

Zo maken we kees: met alleen het goede van de natuur, zonder smaakstoffen.

De hoofdbestanddelen van kees zijn magere koemelk, plantaardige oliën (zonnebloempit, raapzaad, palm, sheanoot, suikerriet), zout, zuursel, vegetarisch stremsel, conserveermiddel (natriumnitraat) en kleurstof (carotenen).

Bij twee stappen wijkt het bereidingsproces van kees af van het bereidingsproces van kaas, namelijk bij stap 2: ontromen van de melk en stap 5: het pekelbad.

illustratie keesmaakproces

  • 1: KOEMELK. Net als bij de bereiding van kaas gebruiken we voor 1 kilogram kees 10 liter koemelk.
  • kees-maak-blaadje2: ONTROMEN. De melk die we voor kees gebruiken romen we volledig af. We halen alle dierlijke vetten eruit en voegen plantaardige oliën toe aan de ontroomde koemelk zodat we uiteindelijk een 45+ kees krijgen. De unieke samenstelling van de plantaardige oliën zorgt ervoor dat kees 60% minder verzadigd vet bevat en rijk is aan onverzadigd vet.
  • 3: STREMMEN. Door toevoeging van (vegetarisch) stremsel en zuursel klontert de melk en ontstaat er wrongel.
  • 4: PERSEN. Door de wrongel samen te persen in een rond vat krijgen we mooie ronde kazen.
  • kees-maak-blaadje5: PEKELBAD. Vervolgens gaat kees in het pekelbad waardoor we de stevigheid, de smaak en de houdbaarheid bevorderen. kees gaat minder lang in het pekelbad. Daardoor bevat kees 30% minder zout.
  • 6: RIJPEN. Na het pekelbad rijpt kees op houten planken. Hoe langer kees rijpt, hoe beter het smaakt. We keren kees regelmatig, dit doen we om zijn vorm, smaak en uiterlijk tot zijn recht te laten komen. Pas als we helemaal tevreden zijn over de superieure kwaliteit van kees sturen we het naar je kaasspeciaalzaak of supermarkt.

De productie van kees vindt plaats bij DOC Kaas in Hoogeveen.
logo Doc